تحولات منطقه

معاون قوه قضائیه با تأکید بر ضرورت تحول در الگوهای حل اختلاف، گفت: حکمرانی قضایی کشور باید از ساختار دولت‌محور و تشریفاتی به سمت مدل مردم‌پایه و مشارکتی حرکت کند؛ مدلی که در آن نقش مردم، ریش‌سفیدان و نهادهای اجتماعی پررنگ‌تر باشد.

حکمرانی قضایی باید مردم‌پایه و مبتنی بر مشارکت عمومی شود
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

به گزارش قدس، آیت‌الله هادی صادقی، امروز در همایش «نقش مردم در حکمرانی نوین قضایی» در دانشگاه آزاد اسلامی واحد طبس، با اشاره به ضرورت بازنگری در شیوه‌های سنتی حل اختلاف، بر عبور از رویکردهای صرفاً قانون‌محور و تشریفاتی تأکید کرد.

وی با بیان اینکه تجربه شوراهای حل اختلاف نشان داده ظرفیت بالایی برای کاهش بار پرونده‌های قضایی وجود دارد، اظهار کرد: نرخ سازش در این شوراها از ۳۰ به ۴۵ درصد افزایش یافته و میانگین زمان رسیدگی نیز از ۳۹ روز به ۲۵ روز کاهش پیدا کرده است.

معاون قوه قضائیه با انتقاد از استمرار الگوهای قدیمی در نظام قضایی افزود: هنوز الگوواره ذهنی حاکم بر نظام قضایی کشور، متأثر از مدل‌های قرن نوزدهمی اروپایی است؛ در حالی که در بسیاری از کشورها بخش عمده اختلافات از طریق روش‌های جایگزین مانند داوری و میانجیگری حل می‌شود، اما این رقم در کشور ما سال‌ها تنها حدود نیم درصد بوده که اکنون به حدود یک درصد رسیده است.

وی با اشاره به پیامدهای رویکرد کیفری صرف در رسیدگی به جرائم تصریح کرد: در بسیاری از موارد، اصرار بر حل اختلاف از مسیر دادگاه و مجازات حبس‌محور نه‌تنها موجب احقاق کامل حقوق شاکیان نمی‌شود، بلکه هزینه‌های سنگینی بر بیت‌المال و خانواده‌ها تحمیل می‌کند و زندان در برخی موارد به جای تحقق عدالت، موجب افزایش خسارت‌های اجتماعی می‌شود.

آیت‌الله صادقی همچنین با تأکید بر ضرورت تحول در نظام آموزشی حقوق کشور گفت: باید از دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه آغاز کرد و حقوق‌دانانی تربیت شوند که به جای اتکای صرف بر تشریفات اداری و دولتی، بر ظرفیت‌های مردمی، ریش‌سفیدان، معتمدان محلی و شیوه‌های نوین همچون عدالت ترمیمی و توافقی تکیه کنند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: این همان الگوی حکمرانی قضایی مردم‌پایه است که بر مشارکت اجتماعی و نقش‌آفرینی مردم در حل اختلافات تأکید دارد و مورد توجه جدی در اندیشه‌های امام راحل نیز بوده است.
منبع: خبرگزاری فارس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha